9 september 2011

Intressant

Nu har minsann Vetenskapens värld gjort ett program om LCHF och typ 2 diabetes. "Kostråden om lite fett i maten kan ha bidragit till fetma-och diabetesepidemin i världen." är ingressen i artikeln om programmet på svt:s hemsida. 


Det ska bli intressant att kolla på. Kanske har de läst min artikel om just detta, som publicerades i Expressen Söndag april i år 

7 kommentarer:

  1. Jag tror fortfarande att man i längden blir dum i huvudet av LCHF. Kan du övertyga mig om motsatsen?

    SvaraRadera
  2. Varför tror du att man blir dum i huvudet? Bristen på pasta, bröd, ris och potatis? I så fall borde vi ju varit väldigt tröga i skallen innan vi började odla.
    Ja, det kanske vi var. Ingen vet. Men uppenbarligen så överlevde vi i alla fall. Nu har jag intervjuat x-antal personer som av olika anledningar mår bättre av den här kosten.
    Jag är med största sannolikhet den journalist i Sverige som pratat med flest LCHF- anhängare och förespråkare. Och jag kan säga att ingen av dem har verkat dum i huvudet, trots en kost som baseras på kolhydrater från främst grönsaker, protein från kött och naturligt fett.

    Men, med det sagt, så är det kanske inte säkert att detta är en kost som passar alla. Alla som har cancer får inte samma behandling. Varför ska då alla som är överviktiga eller har diabetes få samma behandling?

    SvaraRadera
  3. Vetdu, det var klokt sagt.

    Fast... det här med att det påverkar hjärtat i längden?

    SvaraRadera
  4. Hm. Eller var det stenåldersdieten?

    SvaraRadera
  5. Ja, hur det högre innehållet av mättat fett påverkar blodkärlen och hjärtat är det som skeptikerna är mest skeptiska till. Och det är ju klart att man kan, eller ska, vara skeptisk till det eftersom det inte finns långtidsstudier på hur LCHF påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det ska bli intressant och se om det kommer.

    Men om man går ner i vikt, får bättre blodsockervärden och och mår bra idag så är det väl bara att kolla kolesterolet då och då om man oroas av det. Det gör en del också.

    Vad som verkligen förvånade och lite förfärade mig var hur dålig forskningen bakom de diabetesråd som vi har idag var. Det tog de också upp i Vetenskapens värld. Så här skrev jag: "I den senaste rapporten ”Mat vid diabetes” från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, konstateras också att underlaget för dagens kostrekommendationer är bräckligt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt bra forskningsresultat – ändå har en kolhydratrik och fettsnål kost rekommenderats till diabetiker i flera decennier."

    SvaraRadera
  6. Känslan jag vet att jag har fått ibland är att kolhydratrik och fettsnål kost funkar bra för den normalviktige. Och därför har man antagit att det borde funka för alla. Men det har det ju uppenbarligen inte, väldigt många överviktiga har ju uppenbarligen enormt svårt att gå ner i vikt.

    SvaraRadera
  7. Ja, för en person med normal vikt och som inte har några problem med sitt blodsocker kan ju den kosten funka utmärkt. Och en del överviktiga går ju ner på en GI-kost eller en Viktväktarkost för den delen. Och andra går ner med hjälp av motion.
    Men som du säger, övervikt är inte direkt ett minskande problem, och det lär inte bli bättre den närmsta tiden.

    SvaraRadera