15 september 2011

Inte riktigt värt pengarna

Det senaste halvåret eller så har jag på diverse skönhets- och hälsobloggar läst om kokosvatten. Många är helt förälskade i kokosvatten, det ska vara så nyttigt och återfukta både insida och utsida av kroppen. Även om jag kände mig något skeptisk till hyllningskörerna så var jag ju tvungen att testa. Så idag köpte jag mig ett paket med kokosvatten.

Rent generellt så gillar jag kokossmak i alla former. Kokosmjölk i mat eller smoothies, kokosfett att steka i, kokos i yoghurt eller glass. Och visst tar jag mig gärna en kokosnöt när jag är på semester på varmare breddgrader, trots att just kokosvatten inte direkt smakar kokos.
Men då kostar den ju några kronor. Det kokosvatten jag köpte nu kostade 25 kronor för några deciliter (bilden är på ett annat kokosvatten). Och visst, det kan det ju vara värt om det nu är så nyttigt. Enligt den här sidan ska ju kokosvatten vara rena mirakelmedicinen.
Hittepå skulle jag vilja säga om bland annat uppgiften om att det skulle kunna kontrollera diabetes eller minska risken för cancer. Definitivt falsk marknadsföring.

Ett av de mindre spektakulära påståendena är att kokosvatten återfuktar kroppen, som en naturlig sportdryck, eftersom det precis som sportdryck ska innehålla elektrolyter. Elektrolyter har vi också i blodet. Så här står det på sjukvårdssidan www.1177.se:
"Salterna i blodet kallas för elektrolyter och har många viktiga uppgifter. Det salt som det finns mest av är koksalt, som består av så kallade natriumjoner och kloridjoner."


Kokosvatten innehåller alltså salter. Behöver vi verkligen det för att återfukta kroppen? Ja, det kan vara bra om du tränar väldigt hårt, mycket eller länge. Men för en medelmotionär är det oftast inte nödvändigt. Här och här finns bra sammanfattningar om när vi kan behöva sportdryck, eller kokosvatten för den delen. 

Jag tror att jag klarar mig bra på vatten och de salter som jag ändå får i mig. Också kan jag spara pengarna till något som jag tycker är roligare och godare.

4 kommentarer:

 1. Du är en härligt klok tjej Elin. Din analys ovan gläder en kemist som mig. Man ska inte tro på allt man läser. Dessutom skriver du fantastiskt bra. Massa kramar till fina Elin!

  SvaraRadera
 2. Ja, herre min skapare vad kändisarna har hyllar sitt kokosvatten... Jag misstänker att de är nöjda över att det kanske är kalorifattigt och smakar bättre än sötade drycker eller kran vatten gör, men nåt mirakel det uträttar nog inte denna dryck.

  SvaraRadera
 3. @Eva: Tack Eva, vad glad jag blir av dina snälla kommentarer!
  @Suzi: Ja, i jämförelse med sötat vitaminvatten eller läsk är ju kokosavtten definitivt bättre. Men någon mirakeldryck är det inte. Det går lika bra med selleri.. (med lite salt på och ett glas vatten till).

  SvaraRadera