11 oktober 2011

Snörvlat runt på stan


















Idag har jag varit betydligt piggare och började dagen med att träffa Gunilla Sahlin som har skrivit en bok om hur det är att vara sockerberoende. "Vitt begär" heter boken, precis som hennes blogg.

Efter det har jag mest sprungit runt i stan och letat produkter till några plåtningar. Men jag hann också kika in hos Evahelena pr som hade pressdag och bland annat visade vårens nyheter från Reebok.

Härligt att skorna fortsätter att vara färgglada!

Utveckling av Realflex-skorna. Något stabilare än första modellen som
främst lämpar sig för löpning. Den här ska också passa bra på till
exempel aerobicpass där du rör fötterna mer i sidled.

Utveckling av Zig-skorna. Ny modell där sulan också är anpassad för att
funka bättre på gymklasserna.

Smäckrare och med mindre dämpning än den första serien med zig-skor.

Topp från Shape-wear, ny klädserie från Reebok.
Den inre delen ska strama åt och hålla in.
Tanken är att kläderna ska passa dig som vill
känna dig snygg men ändå bekväm på gymmet.
Jag gillar att det är allt fler märken som tillverkar
ordentliga toppar som inte kasar upp och
visar magvolangen så fort man rör på sig.

6 kommentarer:

  1. Inte mitt påfund dock. Kan ha fått det från Mia Skäringer men är inte hundra på det.

    SvaraRadera
  2. Har jag berättat om när jag frågade en dietist om sockerberoende? Det finns inte, svarade hon. Hade människor fysiskt varit beroende av just socker hade de längtat efter rent socker, inte kakor och godis. Och i brist på socker hade istället ätit till exempel morötter.
    Är sockerberoende i själva verket ett beroende/vana av lika delar snabb energi och omedelbar, enkel uppmuntran/tröst?

    SvaraRadera
  3. Det tyckte jag var både ett nedlåtande och oinsatt svar av dietisten. Visst, det finns ingen vedertagen diagnos inom sjukvården som heter sockerberoende. Men det finns absolut läkare som erkänner det som ett beroende.
    "- Socker påverkar hjärnan på samma sätt som rökning och alkohol. Sötsaker kan aktivera belöningssystemet och göra dig beroende, menar Kerstin Brismar, överläkare vid Diabetescenter, Karolinska universitetssjukhuset i Solna." Från http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15856&a=357429.

    Socker och andra livsmedel med snabba kolhydrater (godis, kakor osv) påverkar halterna av dopamin och serotenin. Att vi väljer kakor och godis framför rent socker kanske beror på att det tillfredställer våra smaklökar mer? Och klart att man väljer godis framför morötter om man är sötsugen, eftersom det innehåller rent socker. Av morötter får du inte samma sockerkick eftersom de även innehåller fibrer.

    MEN, sockerberoende handlar såklart också om beteende och vana. Socker blir både tröst, uppiggande, glädjeämne...osv.

    SvaraRadera
  4. Det roliga är att just morötter ofta varit min räddning när jag verkligen velat stå emot ett stort sockersug. En morot eller två har ofta varit det enda som funkat. Inte tänkte jag på att det omvandlas till socker i kroppen....

    SvaraRadera
  5. Morötter och majs är några av de sötaste grönsakerna så det är inte så konstigt som det verkar. En bukett broccoli hade knappast kunna ha samma effekt.

    SvaraRadera