31 mars 2011

Hälsoprofilen Anki Sundin

Anki Sundin är nutritionist, eller näringsfysiolog som det också kallas. Hon kommer från Karlstad och har tävlat i styrkelyft och bänkpress, bland annat har hon ett SM-guld i bänkpress från 2006.
Anki föreläser, utbildar och har skrivit flera bra böcker om bland annat kost för idrottare, sockerberoende och viktminskning.

Jag gillar Anki för att hon har stor kunskap, är saklig men också flexibel och öppensinnad. Och dessutom pratar hon så att människor förstår! Idag hörde jag henne föreläsa för första gången, på en Magskola arrangerad av 2,6- och 1,6-miljonersklubben och yoghurttillverkaren Danone.

Här är några av hennes tips för en lugn mage:

1. Ät gärna fet fisk som lax. Det innehåller omega 3-fetter som smörjer tarmen.
2. Se upp med frukten om du är känslig för fruktos. En del har problem med att ta upp fruktos (fruktosmalabsortion) och får magknip, diarré och uppsvälld mage. Då kan du undvika frukter med mycket fruktos som äpple, päron, hallon och vattenmelon. Banan, jordgubbar och plommon brukar gå bättre.
3. Motionera varje dag, det kan hjälpa mot trög mage, få igång ett regelbundet tarmarbete och förbättra aptitregleringen.
4. Satsa på en kost med kostfibrer, från till exempel frukt, grönsaker, bönor, linfrön eller havre. Kostfibrer suger åt sig vatten och ökar volymen i tarmen. Det ger också näring till de nyttiga bakterierna i tarmen.
5. Ät regelbundet.
6. Begränsa utrymmesmaten, det vill säga sådant som kakor och godis.
7. Prova probiotika.

Om du vill veta mer om Anki Sundin kan du läsa på hennes företags hemsida, Ngruppen, eller på deras blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar