9 juni 2010

Vår tids sveda-, värk- och brännkärringar del 1

SVBK var ett uttryck som förr användes av en del läkare för att kategorisera kvinnor som sökte vård för diffusa smärtsymtom. SVBK står för sveda-, värk- och brännkärringar. När läkaren inte hittade någon lämplig diagnos kunde man bli en SVBK. Till och med i journalen.

Nu används inte detta uttryck längre och det skrivs definitivt inte i någon journal. Men har synen på kvinnor och deras hälsobesvär egentligen ändrats så vansinnigt mycket?
Tyvärr tror jag inte det.

Inom forskningen är det fortfarande typiskt kvinnliga sjukdomar som hamnar i skymundan, både när det gäller forskningsanslag, tester och utmärkelser.
Undersökningar visar att kvinnor i mindre utsträckning får dyr vård (som receptbelagda mediciner och kostsamma undersökningar). Symtom anses också oftare ha psykisk orsak.

Därför tycker jag att det är alldeles utmärkt att Uppdrag granskning på SVT tar upp problematiken med vestibulit, smärta i underlivet. Drygt 30 000 kvinnor beräknas vara drabbade i Sverige. Men vården är mycket bristfällig och en del läkare ger direkt felaktiga råd.
Kolla på Uppdrag granskning ikväll kl 20.00.


3 kommentarer:

  1. Coolt att de tar upp det! Ska se om jag kan tjuvtitta lite på tv:n på jobbet i kväll.

    SvaraRadera
  2. Ah, det var nog i går va.... Jaja, nätet finns ju.

    SvaraRadera
  3. Ja, visst är det bra! Har inte hunnit se det än men ska kolla på nätet jag med.

    SvaraRadera