4 april 2011

Hälsoprofilen Maria Kuperion
Jag tittade in på Gå och löpkliniken vid Hornstull idag och hade en trevlig pratstund med ortopedteknikern Maria Kuperion. Hon har jobbat inom träningsskobranschen sedan 1992 och aldrig tidigare har hon sett så mycket färg på löparskorna som det är den här säsongen.

Hon berättade också att 75 procent av oss har pronation, alltså vi belastar på insidan av foten när vi går eller springer. Cirka 20 procent har neutral fotisättning och bara cirka 5 procent har supination, det vill säga belastar utsidan av foten.

Här är några bra skotips från Maria:

1. En löparsko ska vara lite stor, det ska finnas cirka en halv centimeter utrymme över framme vid tårna. Om den är för liten riskerar du blåa naglar. Bry dig inte om vilken storlek skon är i!

2. Har du problem med skoskav? Använd alltid strumpor i funktionsmaterial eller speciella skavsårsstrumpor med dubbla lager tyg som gör att friktionen sker mellan tyglagerna istället för mot din fot.

3. Tvätta aldrig löparskor i maskin, det kan skada mellansulan.

4. Byt gärna ut innersulan. Den är bara en billig variant och om du har problem med smärta någonstans kan det vara värt att investera i en bättre innersula för några hundralappar. Har du allvarliga problem är en dyrare, ortopedisk sula en annat alternativ.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag har tänkt gå in där flera gånger för att hitta en bra sko. :)

    SvaraRadera
  2. Det tror jag absolut att du kan göra där. De kollar dina fötter och hur du springer på ett löpband.

    SvaraRadera